Pokrzywa – Chwast, który leczy

Pokrzywa – Chwast, który leczy

Powszechnie uważana za chwast lub pożywienie dla zwierząt, od wielu lat używana jest na lubelszczyźnie jako główny składnik zup i dań wzmacniających organizm po okresie zimowym. Kwas foliowy, żelazo, witamina C, wapń, mangan oraz krzem – te składniki czynią pokrzywę atrakcyjną dla każdego, kto chciałyby oczyścić i wzmocnić organizm. Jest łatwo dostępna, można ją zrywac nawet z własnego ogrodu, a naljlepiej z dala od ulic i w niezanieczyszczonym terenie. Zbiory liści należy przeprowadzać poza okresem kwitnienia zrywając trzy, cztery listki od czubka. Świeży sok z pokrzywy nie tylko poprawi kondycję włosów i skóry głowy, ale też zapobiegnie anemii. Placuszki z jabłkami, rodzynkami i liśćmi pokrzywy posmakują dorosłym, jak i dzieciom, będąc przy okazji bombą odżywczą. W okresie zimowym warto pić napar z suszonej (najlepiej zebranej w maju) pokrzywy. Świeży napar obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, pomaga usunąć toksyny oraz zatrzymaną wodę w organizmie. Spożywanie pokrzywy jest tanim i uniwersalnym środkiem do tego, by czuć się lżej, zdrowiej, młodziej i atrakcyjniej!